Jakie składniki powinny znaleźć się w diecie ucznia czy studenta?

19 maj 2017

O tym, jak szybko i sprawnie przyswajamy wiedzę, decyduje wiele czynników. Zależy to od tego, czy regularnie się uczymy, odpowiednio wysypiamy oraz dbamy o swoje ciało. Jeśli chodzi o ten ostatni aspekt, przede wszystkim zwróćmy uwagę na fakt, jakie pokarmy spożywamy. Część z nich ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie naszego umysłu. Chodzi szczególnie o takie produkty spożywcze, jak warzywa czy owoce. Duże znaczenie ma to, czy dostarczamy do naszego organizmu węglowodany, witaminy i pewne określone substancje mineralne. Nie bez wpływu na nas ma także fakt, jakie napoje wchodzą w skład naszej codziennej diety. Co zatem dokładnie zaleca się spożywać każdego dnia?

Efektywność pracy mózgu poprawiają witaminy C, A i E. Znajdziemy je w różnych owocach – od cytrusów po jabłka i gruszki. Łatwiej się skupimy, jeżeli będziemy jeść pomidory, ziemniaki, rodzynki czy grejpfruty, zawierają one bowiem dużo potasu. Warto również umieścić na stałe w swojej diecie banany – dzięki nim polepszymy naszą pamięć, ponadto dadzą nam one dużo energii. Bogate w składniki mineralne są pestki dyni i słonecznika. Nie unikajmy migdałów i warzyw liściastych, gdyż zawierają one dużo magnezu (który znajdziemy także np. w gorzkiej czekoladzie).

Warto też dostarczać do organizmu węglowodany złożone, znajdujące się w takich pokarmach jak kasza, warzywa strączkowe, otręby, brązowy ryż, chleb razowy. Najlepiej tego typu produkty jeść kilka razy dziennie. Dzięki temu utrzymamy na równym poziomie poziom glukozy w swoim organizmie, co świetnie wpływa na pracę umysłu. Zaleca się także zadbać o to, aby w naszej diecie znalazło się białko. W tym celu jedzmy groch, fasolę, ciecierzycę czy soczewicę. Białko zawiera również niskotłuszczowe mleko. Pamiętajmy ponadto, ze mózg funkcjonuje lepiej, gdy w naszym organizmie nie brakuje lecytyny, w którą bogate są jajka.

Znakomitym pomysłem jest uzupełnienie domowego menu o ryby. Dlaczego? Obfitują one w kwasy omega-3, które zwiększają ukrwienie naszego mózgu.

Jeśli chodzi o napoje, przede wszystkim pijmy wodę wysokozmineralizowaną. W sklepach sprawdzajmy, która z dostępnych wód mineralnych posiada najwięcej minerałów. Dietetycy radzą także parzyć zieloną herbatę, która usuwa z ciała toksyny.